Δημοσιεύθηκε την

10 εύκολα φυτά για κάθε ενυδρείο

εύκολα φυτά ενυδρείου

Η προσθήκη ζωντανών φυτών στο ενυδρείο προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα: πέρα από τη φυσική ομορφιά τους, βοηθούν στη σταθεροποίηση των τιμών του νερού αλλά και στην υγεία του περιβάλλοντος του. Παρ’ όλα αυτά, όπως και όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, το κάθε φυτό έχει ξεχωριστές ανάγκες και ευημερεί σε συγκεκριμένες συνθήκες, με πιο σημαντικούς παράγοντες την ένταση του φωτός στο ενυδρείο και την παροχή διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις ιδαιτερότητες του κάθε φυτού που προσθέτουμε στο ενυδρείο, ώστε αυτό να αναπτυχθεί σωστά και να αποτελεί μια όμορφη εικόνα. Στο άρθρο αυτό συγκεντρώσαμε 10 φυτά χαμηλών απαιτήσεων, που μπορούν να ζήσουν εύκολα ακόμα και σε χαμηλές συνθήκες φωτισμού και CO2, κατάλληλα σχεδόν για όλα τα ενυδρεία γλυκού νερού.

Διαβάστε παρακάτω για 10 εύκολα φυτά ενυδρείου που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε!

  1. Java fern (Microsorum pteropus): Το java fern αποτελεί μια πολύ δημοφιλή επιλογή φυτού, καθώς είναι ιδιαίτερα ανεκτικό φυτό και έχει πολύ χαμηλές ανάγκες διατήρησης. Δεν απαιτεί φύτευση σε υπόστρωμα, αντιθέτως στερεώνεται πάνω σε πέτρες ή ξύλα. Επιπλέον, οι χαμηλές του απαιτήσεις σε φωτισμό το καθιστούν ιδανικό για ενυδρεία με λάμπες χαμηλών watt. Ωστόσο, όπως όλα τα φυτά, έχει ανάγκη τις αλλαγές νερού για την ανανέωση θρεπτικών συστατικών.
  2. Αnubias: Οι anubias είναι μια ολόκληρη οικογένεια φυτών. Μπορούν να ταιριάξουν σε κάθε μέγεθος ενυδρείου, διότι τα μεγέθη τους ποικίλλουν από πολύ μικρά (10 εκ. διάμετρος) σε είδη που ξεπερνούν τα 30-40 εκ. σε διάμετρο. Όπως και το java fern, δεν απαιτούν φύτεμα, αλλά στερέωση πάνω σε πέτρες ή ξύλα και είναι φυτά πολύ χαμηλών απαιτήσεων σε φως αλλά και σε λίπανση. Σημαντική λεπτομέρεια είναι οι anubias να μην τοποθετούνται σε σημεία με δυνατή ροή νερού, καθώς το ρεύμα μπορεί να βλάψει τα φύλλα τους.
  3. Egeria densa: Ένα ιδανικό φυτό για αρχάριους που μπορεί είτε να φυτευτεί είτε να αφεθεί να επιπλέει στην επιφάνεια του νερού. Έχει πολύ γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης και δεν απαιτεί υπόστρωμα ή δυνατό φωτισμό. Δεν προτείνεται για μικρά και nano ενυδρεία, καθώς μπορεί πολύ γρήγορα να υπάρξει φαινόμενο υπερανάπτυξης που θα δυσκολέψει την ανάπτυξη των υπόλοιπων φυτών του ενυδρείου.
  4. Cabomba: Μια οικογένεια φυτών με πολλά είδη χαμηλών απαιτήσεων (ενδεικτικά αναφέρουμε τα cabomba aquatica, cabomba caroliaba). Φυτεύεται συνήθως στο πίσω μέρος για να προσφέρει ένα πυκνό πράσινο φόντο στο ενυδρείο. Έχει παραπάνω ανάγκες σε φωτισμό και θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τα φυτά που έχουν προαναφερθεί, θεωρείται όμως και πάλι εύκολο στην συντήρηση. Απαραίτητο είναι το περιστασιακό κλάδεμα.
  5. Vallisneria: Μια μεγάλη οικογένεια φυτών που, όπως οι anubias, υπάρχει σε ποικίλα μεγέθη, και καθίσταται ιδανική για όλα τα ενυδρεία, μικρά ή μεγάλα. Οι vallisnerias αναπτύσσονται σε παράλληλες γραμμές και έτσι τοποθετούνται συνήθως στο πίσω μέρος του ενυδρείου. Έχουν στοιχειώδεις ανάγκες σε φωτισμό και λίπανση και απαιτούν συχνό κλάδεμα.
  6. Eleocharis acicularis: Το πιο εύκολο είδος φυτού για τη δημιουργία «γκαζόν» στο ενυδρείο, ενός ενιαίου δηλαδή χαμηλού υποστρώματος από φυτά. Τα φυτά αυτά απαιτούν καλές συνθήκες φωτισμού και συνήθως παροχή CO2 στο ενυδρείο, και έτσι δεν προτείνονται για ενυδρεία χαμηλών απαιτήσεων. Η eleocharis όμως αποτελεί εξαίρεση σ’ αυτόν τον κανόνα, αφού συχνά μπορεί να αναπτυχθεί και σε λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες. Προτείνεται η προσθήκη λίπανσης αλλά και CO2, είτε με τη μορφή υγρού είτε με την χρήση μπουκάλας, καθώς και το περιστασιακό κλάδεμα.
  7. Echinodorus: Τα echinodorus είναι συνήθως μεγάλου μεγέθους φυτά αργής ανάπτυξης, ιδανικά για μεσαία και μεγάλα ενυδρεία. Έχουν μέτριες απαιτήσεις σε φως και λίπανση και τοποθετούνται συνήθως στο μέσο και στο πίσω μέρος του ενυδρείου. Απαιτείται η αφαίρεση των νεκρών φύλλων του, διότι λόγω του μεγέθους τους μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο ενυδρείο.
  8. Java moss : Η πιο εύκολη από την οικογένεια των moss, η java moss (Vesicularia dubyana) είναι ένα ακόμα φυτό πολύ χαμηλών απαιτήσεων. Μπορεί να στερεωθεί πάνω σε πέτρα, ξύλο, ακόμα και σε πλαστικά διακοσμητικά και πολύ συχνά χρησιμοποιείται για την δημιουργία κρυψώνων στο ενυδρείο αλλά και στα ενυδρεία που φιλοξενούν ασπόνδυλα.
  9. Cryptocoryne: Οι cryptocorynes είναι φυτά αργής ανάπτυξης, συνήθως μικρού ή μεσαίου μεγέθους. Δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε φωτισμό ή λίπανση και μπορούν είτε να φυτευτούν στο υπόστρωμα του ενυδρείου είτε να στερεωθούν σε κάποιο ξύλο ή πορώδη πέτρα.
  10. Κερατόφυλλο: το κερατόφυλλο, ή ceratophyllum demersum αποτελεί ίσως το πιο εύκολο φυτό, που μπορεί να επιβιώσει και αναπτυχθεί σε όλα σχεδόν τα ενυδρεία γλυκού νερού. Μπορεί είτε να φυτευτεί στο υπόστρωμα του ενυδρείου είτε να αφεθεί να επιπλέει. Έχει μηδαμινές ανάγκες σε λίπανση και πολλές φορές συμβάλλει και στη μείωση των νιτρικών στο νερό του ενυδρείου. Είναι απαραίτητη η περιστασιακή αφαίρεση κερατόφυλλου από το ενυδρείο, καθώς ο πολύ γρήγορος ρυθμός ανάπτυξής του μπορεί να προκαλέσει αισθητικά άσχημο αποτέλεσμα.

Εκτός από τις συγκεκριμένες ανάγκες του κάθε φυτού του ενυδρείου, είναι σημαντικό να διατηρείτε την συνολική υγεία και καθαριότητα του ενυδρείου σας. Αυτό περιλαμβάνει τον τακτικό έλεγχο του νερού για pH, αμμωνία, νιτρικά και νιτρώδη, καθώς και την αλλαγή νερού και τον καθαρισμό του υποστρώματος. Ένα υγιές και ισορροπημένο ενυδρείο θα παρέχει το καλύτερο περιβάλλον για τα φυτά αλλά και τα ψάρια, ώστε να αναδείξουν τα όμορφα χρώματα τους.