Δημοσιεύθηκε την

Πως να διατηρήσετε το νερό της λίμνης σας καθαρό

καθαρό νερό λίμνης

Οι περισσότερες λίμνες αντιμετωπίζουν αργά η γρήγορα πρόβλημα με την καθαρότητα του νερού τους. Και ενώ στην αγορά υπάρχουν διαθέσιμα πολλά χημικά προϊόντα για να αντιμετωπιστούν οι ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις, τις περισσότερες φορές αρκεί ένας συνδυασμός φυσικών τρόπων καθαρισμού. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καθαρίσετε το νερό της λίμνης χωρίς την συχνή χρήση χημικών πρόσθετων.

Καθαρίστε τα υπολείμματα φυτών

Μία από τις πιο σημαντικές εργασίες συντήρησης της λίμνης είναι να αφαιρείτε ανά συχνά διαστήματα κάθε φυτική ύλη που πέφτει στη λίμνη προτού βυθιστεί στον πυθμένα και αρχίσει να συσσωρεύεται, δημιουργώντας λάσπη. Μια απόχη λίμνης είναι ιδανική για τέτοια εργασία, καθώς θα διευκολύνει την αφαίρεση φύλλων, κλαδιών και νεκρών φυτών από τη λίμνη.

Εάν η λίμνη σας βρίσκεται κάτω από ένα φυλλοβόλο δέντρο, μπορεί να χρειαστεί να εγκαταστήσετε ένα δίχτυ λιμνών για να πιάνει τα φύλλα που πέφτουν ν ή να χρησιμοποιήσετε ένα skimmer λίμνης.

Αν παρόλη την απομάκρυνση των φυτικών υλών σχηματιστεί ένα παχύ στρώμα λάσπης στο κάτω μέρος της λίμνης , μπορείτε να το αφαιρέσετε με ένα λεπτό δίχτυ με μακριά λαβή ή να το ρουφήξετε με μια ηλεκτρική σκούπα λίμνης.

<strong>Πως να διατηρήσετε το νερό της λίμνης σας καθαρό</strong>

Εγκαταστήστε ένα φίλτρο

Το φίλτρο λίμνης είναι ένα βασικό και σχεδόν απαραίτητο στοιχείο εξοπλισμού, που διευκολύνει πολύ το να διατηρείτε το νερό στη λίμνη σας καθαρό. Το φιλτράρισμα βοηθά στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων, της βρωμιάς και της άλγης στο νερό της λίμνης και προάγει την διαύγεια του νερού.

Ταυτόχρονα στο χώρο του φίλτρου, και με την χρήση σωστών βιολογικών υλικών, αναπτύσσονται ποικιλίες ωφέλιμων βακτηρίων που ολοκληρώνουν τον κύκλο του αζώτου στο νερό της λίμνης, καθιστώντας το ασφαλές για τα ψάρια.

Αερισμός

Η προσθήκη συσκευής αερισμού στη λίμνη βοηθά να εμπλουτιστεί το νερό με οξυγόνο, το οποίο αυξάνει την ανάπτυξη των ευεργετικών αερόβιων βακτηρίων που βοηθούν στην απομάκρυνση των συσσωρευμένων απορριμμάτων στη λίμνη. Υπάρχουν πολλές επιλογές συσκευών αερισμού, με την πιο καλαίσθητη λύση να είναι η προσθήκη ενός σιντριβανιού ή καταρράκτη.

Χρησιμοποιήστε μια λάμπα UV

Οι λάμπες UV χρησιμοποιούν υπεριώδες φως για να καταστρέψουν την άλγη που αιωρείται στο νερό της λίμνης. Η εγκατάσταση μιας συσκευής υπεριώδους ακτινοβολίας στη λίμνη είναι ένας εύκολος τρόπος για να περιορίσετε την υπερανάπτυξη άλγης και να αποφύγετε την επανεμφάνιση της, στη λίμνη σας στο μέλλον.

<strong>Πως να διατηρήσετε το νερό της λίμνης σας καθαρό</strong>

Μην υπερφορτώνετε τη λίμνη σας με ψάρια

Πολλοί νέοι ιδιοκτήτες λιμνών αγοράζουν πάρα πολλά ψάρια για το μέγεθος της λίμνης τους, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι τα ψάρια αναπαράγονται και αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς. Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να γεμίσει μια μικρή λίμνη με ψάρια, επομένως είναι καλή ιδέα να πουλήσετε ή να χαρίσετε μερικά από τα ψάρια όταν η λίμνη αρχίσει να γεμίζει.

Η διατήρηση του αριθμού των ψαριών σε ένα διαχειρίσιμο επίπεδο σημαίνει ότι δεν θα συσσωρευτεί μεγάλη ποσότητα απορριμμάτων ψαριών, τα οποία όταν διασπώνται αφενός παράγουν λάσπη που συσσωρεύεται, και αφετέρου παρέχουν τροφή για στις άλγες.

Χρησιμοποιείστε επιπλέουσα τροφή ψαριών

Εάν ταΐζετε υπερβολικά τα ψάρια σας, η τροφή που δεν καταναλώνεται θα σαπίσει και θα παράγει θρεπτικά συστατικά για να ευδοκιμήσει η άλγη. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε επιπλέουσα τροφή ψαριών σε κόκκους, η οποία θα σας επιτρέψει να δείτε εάν η τροφή δεν καταναλώνεται, και να μειώσετε αναλόγως την ποσότητα της. Το να ταΐζετε τα ψάρια σας λιγότερο θα ενθαρρύνει επίσης τα ψάρια να τραφούν με άλγη από τη λίμνη.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα της επιπλέουσας τροφής είναι ότι κόκκοι που δεν έχουν καταναλωθεί μπορούν εύκολα να μαζευτούν με μια απόχη.

<strong>Πως να διατηρήσετε το νερό της λίμνης σας καθαρό</strong>

Προσθέστε αληθινά φυτά

Τα φυτά της λίμνης, όπως τα νούφαρα, τα καλάμια και οι λωτοί, λειτουργούν σαν φυσικά φίλτρα και συμβάλλουν στη μείωση της ανάπτυξης της άλγης, επειδή καταναλώνουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά με αυτήν, όπως νιτρικά άλατα και φωσφορικά άλατα. Τα φυτά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην μείωση της συσσωρευμένης λάσπης, καθώς την διασπούν σε θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη τους.

 Η προσθήκη φυτών επιφανείας δημιουργεί επίσης φυσική σκίαση στο νερό, κάτι που βοηθάει στην διατήρηση θερμοκρασίας της λίμνης σε ανεκτά για τα ψάρια επίπεδα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Διατηρήστε το νερό της λίμνης δροσερό

Οι τεχνητές λιμνούλες μπορούν να θερμανθούν γρήγορα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αυξάνοντας την εξάτμιση, την υπερανάπτυξη της άλγης, και μετατρέποντας τις συνθήκες σε μη κατάλληλες για τα ψάρια σας.

Το ζεστό νερό δεν συγκρατεί το οξυγόνο τόσο καλά όσο το δροσερό νερό, οπότε αν δείτε τα ψάρια σας να λαχανιάζουν για αέρα στην επιφάνεια της λίμνης ή να δείχνουν ταλαιπωρημένα, μπορεί να είναι σημάδι ότι η θερμοκρασία του νερού είναι πολύ υψηλή

Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να εγκαταστήσετε ένα σκιερό πανί ή να προσθέσετε περισσότερα φυτά που επιπλέουν  όπως υάκινθους για να διατηρήσετε το νερό δροσερό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ένας συχνός καθαρισμός και μια σωτή ρουτίνα συντήρησης θα εγγυηθούν ότι το νερό της λίμνης θα παραμένει καθαρό, και η λίμνη θα ένα όμορφο και καλαίσθητο περιβάλλον.